Dag stadsverwarming! 

Cathelijne en Chris wonen in een appartement op de begane grond. Ze willen graag af van de maandelijkse energierekeningen. Maar hoe doe je dat? Met toestemming van al hun buren maken ze nu gebruik van het dak van hun appartementengebouw. 

Ja, iets voor het milieu doen is leuk en goed. Maar Cathelijne en Chris besluiten vooral een duurzame oplossing voor hun woning te vinden, omdat ze af willen van de stadsverwarming. De rekeningen worden steeds hoger en een andere leverancier kiezen kan niet. “Het is irritant en je kan niet weg,” vertellen ze. Ze bedenken een vijfjarenplan voor hun appartement met terras op de begane grond. 

Gezamenlijk dak 

Als eerste pakt het stel het warm tapwater aan. Er komt een Quooker in de keuken en een elektrische boiler voor het douchewater. De elektriciteit wekken ze op met zonnepanelen. Met de Vereniging van Eigenaren (VvE) besluiten ze, dat het mogelijk moet zijn, voor de eigenaren van appartementen, om individueel zonnepanelen op het dak te leggen. En dat is vrij bijzonder. 

Jan Otter van Next Generation Woning legt later uit, dat veel VvE’s zonnepanelen op het appartementsgebouw leggen om de elektriciteit voor de centrale ruimtes op te wekken. Dat verlaagt de gedeelde energierekening voor lampen en lift. Maar in het gebouw van Chris en Cathelijne zijn er geen centrale ruimtes. Dat eigenaren op persoonlijke titel gebruik mogen maken van het dak, heeft Jan nog niet eerder gezien. 

“We moesten wel van alles contractueel met de VvE vastleggen,” vertelt Cathelijne, “bijvoorbeeld wie er -bij beschadiging van het dak door de panelen – verantwoordelijk is.” De VvE hanteert verder het principe ‘wie het eerst komt, die het eerst maalt’ voor de verdeling van de ruimte. Erg veel animo blijkt er overigens niet te zijn. “De meeste mensen hier vinden de stadsverwarming wel best.”  En dus hebben Cathelijne en Chris een groot stuk dak tot hun beschikking. 

 

Boete voor afkoppelen 

Voor het afkoppelen van het warme tapwater moesten zij in 2014 vervolgens nog aan de Nuon een lieve som betalen. Zelfs een gang naar de geschillencommissie van de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken veranderde daar in eerste instantie niets aan. Wel werd de regeling van afkoppelen veranderd. Het afkoppelen zelf is nu gratis. Het weer aansluiten kost rond de 1000,-. En daarmee is het stel nog vastbeslotener om helemaal van de stadsverwarming af te willen. 

In hun zoektocht naar de juiste volgende stappen, komen ze Jan Otter tegen. Jan bestudeert hun situatie en concludeert, dat een elektrische CV mogelijk is. Maar dan zijn er wel meer zonnepanelen nodig voor de extra elektriciteit. 

Van stadsverwarming af 

Zo gezegd, zo gedaan. Jan installeert extra zonnepanelen op het dak. De meterkast wordt verbouwd en krijgt ruimte voor het expansievat. Er komt een nieuwe slimme meter. De CV-ketel krijgt een plekje in het fietsenhok van hun appartement, pal naast de meterkast. Alles wordt aangesloten op de vloerverwarming en de convectoren in de convectorputten. 

En dan kunnen ze van de stadsverwarming af. “Dat is best eng,” zegt het stel. “We konden niet meer terug. Je stapt op die trein en dan moet je door.” Het gaat niet helemaal zonder slag of stoot. Bij de ramen geven de convectoren niet genoeg warmte af. “Dat was niet aangenaam.” 

 

“De inregeling van een woning kan lastig zijn,” legt Jan uit, “vooral bij de ramen.” Hier bleken de lange leidingen van voor naar achter in de woning de boosdoener te zijn. Dit wordt opgelost door de doorstroom te vergroten, zodat de warmte niet in de gang blijft hangen en ook de slaapkamer sneller warm wordt. En in de convectorputten komen kleine ventilatoren om de warmte goed te verspreiden. Chris en Cathelijne kunnen weer comfortabel genieten van hun huis. 

 

Trots 

Achteraf vond het stel het best een hele strijd en zijn ze trots dat ze het voor elkaar hebben gekregen. “De Nuon werkte aan alle kanten tegen.” Inmiddels zeggen Chris en Cathelijne dat  Nuon – de eigenaar van Stadsverwarming Almere – de handdoek in de ring heeft gegooid voor klanten die willen afkoppelen van stadsverwarming, of al bij de bouw het gevecht met de Stadsverwarmingeigenaar aangaan, omdat ze zelf een ander systeem willen (laten) installeren. 

In  hun appartement gaan de bewoners op nummer 236 uit van een mooi rendement op hun investering – zo’n 20%. Door de afkoppeling zijn ze ook van de kosten van het vastrecht af. Wel zijn ze aangesloten op het elektriciteitsnet. Die functioneert als buffer voor de energie die ze opwekken: als ze die elektriciteit niet zelf gebruiken, leveren ze terug aan het net. Als ze meer elektriciteit nodig hebben, bijvoorbeeld ’s nachts en vooral in de winter, dan gebruiken ze dat van het net. 

Tips voor wie van stadsverwarming af wil 

“Bekijk goed wat technisch mogelijk is,” zegt Chris als we hem om tips vragen. “En bekijk wat je financieel kunt investeren. De ontwikkelingen gaan razendsnel, wij liepen eigenlijk voor de muziek uit. Dat is niet altijd handig.” 

Chris en Cathelijne hebben goed nagedacht over hun situatie. In deze woning willen ze voorlopig blijven wonen en het naar beneden brengen van hun vaste lasten, is dan een goede investering waard. 

“In een VvE heb je wel aanjagers nodig,” zegt Cathelijne. Het lukte haar om een goed draagvlak te realiseren, ook al waren er weinig direct geïnteresseerden. “Bekijk goed wat mogelijk is. Individuele regelingen via de VvE geven daarbij meer mogelijkheden.” 

Is uw VvE geïnteresseerd in de mogelijkheden voor uw gebouw? Neem dan contact op met Next Generation Woning om individuele en collectieve mogelijkheden te bekijken.