Het beste moet ook mooi zijn…

Portret Jan Otter

Zonnepanelen voor de laagste prijs! Dat bevalt goed. Maar zonnepanelen liggen nog jaren op uw dak – ze moeten wél goed zijn. En misschien heeft u er nog niet zo bij stil gestaan, maar het oog wil ook wat. Vandaag een blog over Esthetiek, Rendement en Veiligheid van Zonne-Energie-Installaties.

Met een mooie oplossing voor zonnepanelen blijft uw huis dat fijne thuis.

Dus gaat u voor de laagste prijs en een zo goedkoop mogelijk zonne-energie-installatie, of wilt u een fraaier systeem dat mooier bij uw woning past? Lees hier waar u op moet letten voor het mooiste resultaat.

Esthetiek en Rendement

Besef goed dat er voor het plaatsen van zonne-energie-installaties in de meeste gevallen geen vergunning nodig is. Kunt u dus zo maar wat aanrommelen? Eh… ja.

Maar of uw buren hier zo blij mee zijn is maar de vraag. 

Genoeg mensen vinden die zonnepanelen oerlelijk. En regelmatig hebben deze mensen best gelijk. De oorzaak van die lelijkheid? Installateurs die vooraf niet goed meedenken met de klant..

Tijdens de schouwing (jazeker komen wij langs om uw huis vooraf te bekijken!) is het belangrijk om het legplan met patronen met uw installateur te bespreken. Hoe kunnen de zonnepanelen of zonnecollectoren het beste op het dak gelegd worden? Verdiep u ook in de kleur en het type van het paneel om uw voorkeur te bepalen. Dit kan achteraf veel teleurstellingen voorkomen.

Het dak bepaalt

Belangrijk voor de fraaiheid van de installatie is het dak van de woning. De plaatsing van een ‘opdak’ zonne-energie-installatie op schuine, hellende daken beïnvloedt het uiterlijk van uw woning en dus ook de omgeving. Vooral daken die goed zichtbaar zijn vanuit de openbare ruimte vragen om een fraaiere oplossing dan standaard. Woningen en bedrijfspanden met platte daken hebben het makkelijker: de installatie is dan vanaf de grond gezien nauwelijks zichtbaar.

Denk dus vooraf al na over wat u als klant wilt en welke mogelijkheden er zijn. Dat komt de kwaliteit en het rendement van uw zonne-energie-installatie ten goede. Door te kiezen voor de juiste zonnepanelen in combinatie met een doordacht legplan (patroon), draagt u bij aan de verfraaiing van uw woning en de kwaliteit van de openbare ruimte.

Dankzij een goede schouwing vooraf kan de betere en klantgerichte zonne-energieleverancier maatwerk verrichten. Zo kan hij niet alleen voor een optimaal rendement zorgen, maar ook uw wensen rondom een mooie installatie meenemen in het plan.

Afwegingen

U kiest voor zonnepanelen omdat u duurzaamheid belangrijk vindt én omdat u verstandig met uw geld wilt omgaan. Tegenwoordig is uw geld op het dak leggen al snel beter dan sparen bij uw bank of bewaren in een ouwe sok! Een investering in zonne-energie is namelijk al heel snel rendabel. En vergeet niet dat uw kansen op de woningmarkt ook toenemen – de verkoopwaarde van uw woning of bedrijf stijgt met zonnepanelen. Dat is zo vlak na de crisis nog eens positief nieuws!

De belangrijkste keuze die u als klant moet maken is of u voor rendement of esthetiek gaat of voor allebei. Daarna wordt er gekeken hoe dit het beste in uw persoonlijke situatie toegepast kan worden. Lees daarvoor ook mijn eerdere blogs.

Nog een afweging: veiligheid

Omdat er steeds vaker ongelukken plaatsvonden bij de installatie van zonne-energie-installaties, is veiligheid een steeds belangrijker aandachtspunt. Als u zo door de straten rijdt en naar de installatiewerkzaamheden op de daken kijkt, ontdekt u al snel het verschil tussen de ‘cowboys’ en professionals. Brancheorganisaties beseffen dit ook.

Dit zou u thuis niet willen:

http://www.eemsbode.nl/112-nieuws/13310/duitser-overleden-na-val-van-dak/

In het Arbobesluit, artikel 3.16, staan de regels voor het ‘Voorkomen van valgevaar’. In Nederland geldt als grens de hoogte van 2.50 m. Dat betekent dat u of de installateur bij een dakrandhoogte van 2.50 meter en meer maatregelen moet treffen om vallen van de dakrand of door het dak (!) te voorkomen.

Veiligheid: ook voor uw materiaal

Er zijn verschillende voorschriften voor het gebruik van ladders, werken op platte en hellende daken, etc. Zo kan de installateur zonnepanelen veilig op het dak aanbrengen, maar zo voorkomt hij ook schade aan het materiaal (met name uw zonnepanelen), objecten en mensen. Door verkeerd transport van de zonnepanelen naar boven op uw dak kunnen er minuscule breukjes ontstaan en die kunnen de efficiënte en prestaties van uw panelen beïnvloeden.

Veiligheid bij het plaatsen van zonnepanelen is in de ontwerpfase bij CGE al een belangrijk aspect. We houden in de offerte dus ook rekening met veilig werken op hoogte. We werken met partners die hiervoor opgeleid en gecertificeerd zijn. Maar ook veilig werken met elektriciteit heeft onze aandacht – volgens de NEN 1010-norm. Dit is de norm voor aanleg, uitbreiding en modificatie van elektrische installaties en zorgt voor een veilige meterkast voor u.

Veilig werken kost geld! Om concurrerend te zijn, wordt hier in de solarbranche nog te vaak op bezuinigd. En dat veroorzaakt helaas die vele ongelukken. Vraag dus tijdens de offertefase hoe de veiligheid en het transport naar het dak is geregeld. Dan krijgt u al snel een beeld met wie u te maken heeft. Het zou zeer jammer en mogelijk zelfs traumatiserend zijn als er tijdens installatie bij u thuis iets ergs gebeurt.

Gelukkig hebben wij met onze installaties nog nooit met ongelukken te maken gehad. Ook al zit een ongeluk soms in een klein hoekje, vooraf is veel te voorkomen!