“We doen het echt voor het milieu, we verdienen er niks mee,” geven Klaas Talma en Rianne Nijenhuis toe. Een laadpaal en zonnepanelen waren de eerste investeringen van het stel in de net gekochte woning van 15 jaar oud. Maar daar lieten ze het niet bij. Met tussenpozen namen ze een volgende stap en stapelden zo hun groene investeringen. Met als resultaat een duurzame woning die klaar is voor de toekomst.

Zonnepanelen de beste investering

“Het begon met de laadpaal,” vertelt Rianne. Bij het verhuizen bleef de oude laadpaal achter bij het oude huis. De nieuwe laadpaal auto kochten ze bij Jan Otter van Next Generation Woning. Maar al gauw vroegen ze hem om ook zonnepanelen op het dak te leggen. Er passen er maar liefst 23 op hun dak, dat ook nog eens ideaal gesitueerd is op het zuidwesten.

En Klaas en Rianne kunnen best wat stroom gebruiken voor hun hybride auto en de warmtepompboiler die al in het huis zat. “Zonnepanelen verdien je tegenwoordig makkelijk terug, dat is een investering waar je geen spijt van krijgt,” zegt Rianne. “Op de bank krijg je niks.” Klaas vult aan dat toen nog niet eens bekend was dat de salderingsregeling blijft tot 2023. Een mooie meevaller.

Van gas naar warmtepomp

Omdat de warmtepompboiler voor warm water in de badkamer en douche zorgt, is het gas in de woning alleen nog voor verwarming. Maar de boiler is oud en als hij kuren gaat vertonen (koud douchewater!), besluiten ze een stap verder te gaan.

Ze vragen Jan om de berekeningen te doen voor een elektrische boiler met heatpipes en een warmtepomp voor de verwarming. Jan constateert dat de woning geschikt is voor de laagtemperatuurverwarming. “Het huis is goed gebouwd, met voldoende isolatie, het glas is oké, en Klaas en Rianne hebben voor hun verhuizing vloerverwarming laten aanleggen,” somt hij op.

Verduurzamen is stapelen

Jan legt uit dat het verduurzamen van een bestaande woning begint bij de basis. Een warmtepomp heeft geen zin als bijvoorbeeld de isolatie van een woning niet op orde is. “Daarom biedt Next Generation Woning alle benodigde producten aan. Wij kijken altijd naar wat er éérst moet gebeuren om een woning verder te laten stijgen op de duurzaamheidsladder. Als de basis niet op orde is, brengt een warmtepomp alleen maar ellende, hoe innovatief ook. Dan wordt een woning gewoon niet warm.”

Dat bestaande woningen aanpassen geen gesneden koek is, merkte Klaas wel toen hij informatie opvroeg bij een landelijke energieaanbieder. “Daar hoorden we nooit meer wat van terug. Je merkt gewoon dat een bestaande woning te ingewikkeld is voor hen.”

Klaas koos vooral voor Next Generation Woning vanwege het vertrouwde gevoel. “Niet zo’n groot bedrijf, een stukje service en garantie en een regionaal iemand die zijn neus laat zien,” noemt hij de voordelen op. Dat laatste bleek best belangrijk toen de warmtepomp uitviel na de inwerkingstelling – lucht in de leidingen was de boosdoener. Klaas en Rianne beleefden een koude week, maar Jan bleef bovenop het probleem zitten om het euvel te vinden en op te lossen.

Infraroodpaneel

Inmiddels is het systeem een paar maanden in gebruik en bevalt de temperatuur prima. Omdat de keuken op het noorden ligt en wat kouder aanvoelt dan de rest van het huis, kwam hier een infraroodpaneel aan het plafond. Het paneel vult de laagtemperatuurverwarming aan, waardoor het ook hier aangenaam aanvoelt.

Toekomstplannen

Klaas en Rianne hebben hun woning flink aangepakt. Het is nu een echte Next Generation Woning, klaar voor de toekomst. Wat later nog interessant kan zijn voor hen, is een aanpassing aan de auto-accu. Hun nieuwe laadpaal is geschikt om de accu niet alleen op te laden, maar ook om stroom weer op te vragen. Zo kan piekstroom opgeslagen worden, om die in dal momenten weer te gebruiken.

Klaas houdt de ontwikkelingen in deze techniek in de gaten. Mogelijk kunnen ze dit nieuwe groene idee straks ook opstapelen bij de verduurzaming van hun woning. Bijvoorbeeld wanneer ze toe zijn aan een nieuwe auto.

Meer weten over het stapelen van duurzame investeringen? Neem contact op met Next Generation Woning.