Portret Jan Otter
Ik weet het nog goed, de mannen met een linnentasje over hun schouder en gebreide sokken in sandalen. Het was eind jaren 80, begin jaren 90. Massaal brachten ze een bezoek aan de ontwikkeling- en verkoopruimte van Victron Energie en Mastervolt om zich te vergapen aan een apparaat dat elektriciteit terugleverde aan het elektriciteitsnet. Een wonder!

De eerste productnamen die ik mij nog herinner waren die van Ecoverter en Sunmaster. Een prachtig staaltje techniek in een leuke “verpakking” met een rendement van boven de 80% – voor die tijd zeer goed. In de jaren 90 gingen de ontwikkelingen razendsnel. Ik maakte het allemaal van heel dichtbij mee in mijn werk voor genoemde bedrijven.

Omvormers dus. Alleen zonnepanelen zijn niet genoeg. U zult een omvormer moeten kiezen om de stroom van de panelen om te zetten naar bruikbare stroom voor uw apparaten in huis. Maar welke past het best bij u?

Wat zijn netgekoppelde zonnepanelen en wat is een netgekoppelde omvormer?

Soms hoor ik de term netgekoppelde zonnepanelen. Daarmee wil men zeggen dat de zonnepanelen gekoppeld zijn aan het elektriciteitsnet. Technisch gezien kan dit niet, daar hebt u een omvormer voor nodig. Dat noemen wij een netgekoppelde omvormer. De omvormer zet de gelijkstroom (DC) vanuit uw zonnepanelen om in wisselstroom (AC) en levert die vervolgens aan het elektriciteitsnet.

Er zijn omvormers in alle soorten en maten. Een goede passende omvormer kiezen is erg belangrijk, maar best lastig. Uw omvormer bepaalt namelijk ook een deel van het uiteindelijk rendement, de prestatie van uw zonne-energiesysteem.

Welk vermogen moet de omvormer hebben?

Het vermogen van de omvormer moet afgestemd zijn op de totaalcapaciteit van de te plaatsen zonnepanelen. Dit wordt aangeduid in Wp. In sommige omstandigheden mag het totaalvermogen van de omvormer iets lager of hoger zijn. Het totaalvermogen van de omvormer wordt uitgedrukt in Watt.

Waar moet de omvormer hangen en maakt hij ook geluid?

Grappig genoeg wordt deze vraag vooral vaak door vrouwen gesteld. En terecht. De meest voorkomende plekken om de omvormer netjes weg te werken zijn op zolder, dicht tegen het dak aan, de schuur, garage, meterkast of buiten onder een afdak.

Over het algemeen maken de omvormers waarvan wij gebruik maken niet veel lawaai. Op een zonnige dag wat meer dan op een bewolkte. Zodra de zon is ondergegaan gaat de omvormer naar zijn nachtstand en staat nagenoeg uit. Kijk in de gegevens van de omvormers: meestal staat aangeven hoeveel dB een omvormer aan geluid maakt. Dat maakt vergelijken makkelijk.

CGE maakt in de meeste gevallen gebruik van omvormers zonder transformator, omdat deze omvormers vaak een hoger rendement opleveren. Overigens komt CGE voorafgaand aan een offerte graag even bij u thuis “schouwen”. Dan kunnen we samen beoordelen wat de beste plek voor de omvormer is.

Ik heb ook wat schaduw op mijn dak, maakt dat uit?

Dit is een belangrijke vraag. Als u geen schaduwvorming van externe obstakels (bomen, dakkapel, flat etc.) op uw dak heeft, dan is de keuze voor een omvormer snel te maken. Heeft u wél last van schaduw dan is de keuze voor de omvormer mede bepalend voor het rendement van uw zonne-energie systeem.

Het vermogen van uw zonne-energie systeem wordt namelijk bepaald door de zwakste schakel in een serie zonnepanelen. Stel dat één of twee zonnepanelen van een serie in de schaduw van een schoorsteen, boom of dakkapel komen te liggen, dan verlaagt dat niet alleen de opbrengst van deze twee panelen, maar van alle panelen.

We kunnen dit op verschillende manieren tegengaan.

  • Er kan een aparte lus (string) gemaakt worden voor de zonnepanelen die gelijktijdig in de schaduw komen te liggen. U heeft dan een omvormer met meerdere trackers nodig. Een tracker optimaliseert namelijk het vermogen van een lus. U moet dan wel minimaal vijf zonnepanelen per lus aansluiten, anders krijgt de omvormer te weinig vermogen en komt niet in bedrijf.
  • Een andere en momenteel veel toegepaste oplossing is door gebruik te maken van power optimizers. Deze optimizers regelen individueel elk zonnepaneel. Hierdoor behaalt elk zonnepaneel in de serie zijn hoogste prestatie/rendement. Power optimizers zijn soms al in het zonnepaneel geïntegreerd, maar kunnen ook gewoon op een normaal zonnepaneel geïstalleerd worden. Voor power optimizers heeft u wel een speciale omvormer nodig. CGE werkt met het kwaliteitsmerk Solar Edge.
Kan ik zien hoeveel zon ik heb gevangen?

Bijhouden hoeveel rendement uw installatie genereert is leuk en handig. In de installatietechniek noemen we dit “monitoring” via de omvormer. Dit kan via een wifi-verbinding (meest toegepast) of via bluetooth of ethernet. De keuzemogelijkheden zijn mede afhankelijk van het type omvormer dat nodig is en hoe stabiel u uw netwerk wilt hebben. De meeste omvormers hebben een display en ook daar kunt u zien wat voor prestaties uw zonne-energiesysteem heeft geleverd.

Hoe wordt de omvormer op de meterkast aangesloten?

De omvormer wordt rechtstreeks op een groep in de meterkast aangesloten.

Voor de rekenaars:

In een eengezinswoning is de hoofdzekering in de meeste gevallen gezekerd met 25A, 35A of 40A. Elektriciens houden de regel aan dat een groep een factor 1,6 lager moet zijn dan de hoofdaansluiting. Dit houdt in dat bij een hoofdzekering met een waarde van bijvoorbeeld 25A er maximaal 16A (= 25 / 1.6) aan stroom mag lopen. Dit is bij 230 Volt omgerekend een vermogen van 3.680 Watt. Bij 35A is dit 25A = 5.750 Watt.

Bij de laatste waarde is dit omgerekend 21 zonnepanelen van 270 Wp. of 23 panelen van 250 Wp. Wanneer wij bij u schouwen, houden wij rekening met de aansluitwaarde in uw meterkast. Op deze wijze kunnen wij voor u een aanbieding “op maat” maken.

Garantie, levensduur en vervanging?

De meeste omvormerfabrikanten geven een garantie van 5, 10, 12 en 15 jaar. In veel gevallen kunt u ook nog garantie bijkopen, afhankelijk van merk en type. De levensuur van omvormers wordt inmiddels geschat op 10 tot 15 jaar. In het algemeen mag u ervan uit gaan dat bij de verwachte levensduur van 25 tot 30 jaar voor de zonnepanelen, de omvormer minimaal één keer vervangen moet worden. De temperatuur in de omvormer is daarbij belangrijk. De omvormer gaat langer mee als hij zijn eigen temperatuur goed kwijt kan. Goede ventilatie is dan ook belangrijk!

Hoe vind ik een goede leverancier van omvormers en zonne-energiesystemen?

Net als bij zonnepanelen ben ik van mening dat een goed bedrijf werkt met meerdere soorten en merken omvormers en met een gedegen garantie. En natuurlijk moet de leverancier kwalitatief goed bekend staan en servicegericht zijn.

CGE wil niet bekend staan als een “dozenschuiver” maar als systeemleverancier, die u goed advies geeft en ook uw calculatie en engineering verzorgt. CGE wil dat u als klant het hoogste rendement uit uw dak haalt. Daarom streven wij ernaar de beste service te bieden die maar mogelijk is.

Eigenlijk, willen we gewoon de beste zijn!

Heeft u vragen over omvormers of zonnepanelen, bel of mail ons! Wij staan graag voor u klaar.