Ziet u door alle zonnepanelen de zon ook niet meer?

Als ik klanten bezoek, hoor ik vaak een waterval aan vragen. Vragen zoals: Portret Jan Otter

  • Wat zijn de beste zonnepanelen?
  • Wat is het verschil?
  • Waar moet ik allemaal aan denken?
  • Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
  • Zijn zwarte zonnepanelen beter dan blauwe en welke omvormer moet ik dan nemen?
  • Wat doet de omvormer eigenlijk en waar komt hij te hangen?

Allemaal goede vragen, maar vaak ziet u door alle panelen de zon niet meer. Daarom breng ik u graag wat antwoorden.

In dit blog vertel ik over de keuze van het zonnepaneel én de keuze van uw leverancier. Tenslotte moeten zij er zorg voor dragen dat uw dak echt rendement oplevert.

Waar komen zonnepanelen vandaan?

Op dit moment zijn er honderden leveranciers van zonnepanelen en hun panelen komen overal vandaan. Zelf schat ik dat meer dan de helft van de panelen afkomstig is vanuit Azië (met name China), een ander deel komt uit Europa en Noord-Amerika.

Voor het milieu of voor de financiën?

Waar in de jaren 80 en begin jaren 90 het milieu nog de doorslaggevende factor was om zonnepanelen te plaatsen, is tegenwoordig het financiële aspect een minstens even belangrijke factor.

Juist daarom is het belangrijk dat uw leverancier uw specifieke situatie bij u thuis komt bekijken. Hoeveel zonnepanelen passen er op het dak? Maar nog veel belangrijker: hoe stemmen we de installatie het beste af op uw jaarlijkse energieverbruik?

CGE maakt er een punt van om de Wp (de aanduiding voor waarde paneel) in balans te brengen met de benodigde kWh (uw stroomverbruik). U denkt misschien hoe meer stroom ik opwek, hoe beter, maar dit is niet waar.

Als u namelijk meer stroom opwekt dan u zelf in uw huishouden verbruikt, kunt u die extra stroom niet volledig salderen. Voor elke kWh die u voor uzelf opwekt, vermindert u uw stroomrekening met 23 eurocent. Maar wanneer u meer stroom opwekt dan noodzakelijk, verdwijnt dit in het stroomnet en ontvangt u daarvoor maar 8 cent.

Wanneer u uw hele dak vol legt met zonnepanelen, kan dat dus betekenen dat uw terugverdientijd juist langer wordt!

Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt +/- 3.400 kWh per jaar aan stroom. Dat komt ongeveer overeen met 14 zonnepanelen van 270 Wp.

Poly- en monozonnepanelen

De meeste panelen die verkrijgbaar zijn werken op basis van mono- of polykristallijn silicium. Met name het laatste jaar zien wij de mono ‘zwarte’ panelen snel terrein winnen. Die zijn vaak iets duurder in aanschaf, maar hebben ook een hogere stroomopbrengst. De poly ‘blauwe’ panelen zijn financieel iets interessanter, maar hebben dus ook een lagere stroomopbrengst.

Overigens kiezen klanten vaak gewoon wat zij mooi vinden. Hoe dan ook, uw belangrijkste overweging bij aanschaf moet vooral zijn: hoeveel euro’s steekt u in uw dak en hoeveel euro’s krijgt u daar jaarlijks uit? CGE hanteert niet voor niets de slogan ‘Laat uw dak renderen’!

Andere factoren die meespelen zijn de omvormer, bekabeling, bevestigingsmateriaal, service, garantie en montagekosten. Maar hierover schrijf ik later meer.

Dunnefilmzonnepanelen

Dunnefilmpanelen worden ook wel daglichtzonnepanelen genoemd, eigenlijk onterecht, want ieder zonnepaneel is in feite een daglichtpaneel. Een dunnefilmzonnepaneel heeft een groter rendement bij diffuus licht, zoals op een bewolkte dag of in de schaduw. Dunnefilmpanelen zijn zeer licht in vergelijking met andere mono- en polykristallijne panelen en zijn goedkoper in aanschaf.

Het nadeel is dat dunnefilmpanelen een veel lagere efficiëntie hebben en dus minderrendement leveren. Daarom zijn dunnefilmpanelen meer geschikt voor toepassing op zeer grote daken.

De nieuwste generatie dunnefilmpanelen, de zogeheten CIS-panelen van Solar Frontier, kunnen een efficiëntie halen van 13-15 procent. CIS-panelen presteren goed onder omstandigheden met zwak licht. Vooral in de winter of op oost- of westdaken halen CIS-panelen meer opbrengst dan monokristallijne of polykristallijne zonnepanelen.

Kwaliteitsnormen

Zonnepanelen die in Europa worden verhandeld moeten aan de Europese kwaliteitsnormen voldoen. Er zijn verschillende keurmerken. Niet elk keurmerk zegt evenveel over de kwaliteit van het paneel.

CE-markering

De CE-Markering moet vermeld zijn op de zonnepanelen, anders mogen ze niet in Nederland worden verkocht. CE is een Europees merkteken en toont dat het product voldoet aan de Europese wetgeving. Het is géén kwaliteitskeurmerk. Keuring gebeurt door een erkende instelling. Controles worden uitgevoerd door overheidsinstellingen; in Nederland is dit de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

IEC-certificaat zonnepanelen

De IEC (International Electrotechnical Commission in Zwitserland) ontwikkelt algemene internationale normen voor de veiligheid van elektrische componenten en apparatuur. De IEC is niet verantwoordelijk voor het toezicht op de naleving van deze normen. Dat vindt meestal plaats door een onafhankelijk testlaboratorium. Zonnepanelen worden geproduceerd conform industriestandaard IEC61215. De zonnepanelen moeten daarvoor een serie tests doorlopen. Daarnaast moeten ze geschikt zijn voor langdurig buitengebruik onder diverse weersomstandigheden. In de tests wordt gelet op de betrouwbaarheid, de duurzaamheid, het rendement en in welke mate de prestaties teruglopen over de jaren. Zonder dit certificaat is verkoop niet mogelijk.

ISO-kwaliteit

ISO 9001/9002/9003 en ISO 14001 zijn aanduidingen dat het kwaliteitssysteem van een organisatie is gecertificeerd op basis van een van de ISO-normen 9001, 9002, 9003, resp. 14001 (specifiek voor milieu) uitgegeven door de International Organization for Standardization. Het ISO-certificaat zegt alleen dat het kwaliteitssysteem van de organisatie (de protocollen) aan zekere eisen voldoet. Het zegt weinig over de kwaliteit van de geleverde producten of diensten. De varianten 9002 en 9003 zijn sinds 2003 niet meer geldig. Keuringen (zogenaamde audits) en controles worden uitgevoerd door diverse certificatie-instellingen. ISO is hier zelf niet bij betrokken.

RoHS

RoHS komt van het Engelse ’Restriction of Hazardous Substances’, oftewel Beperking van Gevaarlijke Stoffen. Iedere lidstaat van de EG neemt verplicht een eigen wet aan om deze richtlijn in te voeren. De richtlijn geldt ook voor zonnepanelen. De volgende stoffen vallen onder de richtlijn: cadmium, chroom (zeswaardig), lood, kwik, PBB en PBDE. Deze laatste twee zijn vlamvertragers die in sommige plastics worden gebruikt.

TÜV voor zonnepanelen

De Duitse goedkeuring TÜV wordt wereldwijd aanvaard als een van de meest betrouwbare. Duitsland is koploper in groene energie en specifiek zonne-energie. De meeste innovaties komen hier vandaan. TÜV zorgt voor een periodieke inspectie van de productie. Een TÜV-ID fabrikant heeft een IEC 61215 kwalificatie. Deze test omvat alle zaken die verantwoordelijk zijn voor de veroudering van een zonnepaneel (zonlicht, UV-straling, klimaatveranderingen, koude, warmte, vochtigheid, mechanische parameters, wind, sneeuw, hagel). Verder is er een veiligheidstest. Deze test omvat de elektrische veiligheid tegen een elektrische schok (voor zonnepanelen volgens klasse II-veiligheid). Als de zonnepanelenfabrikant voldoet aan de eisen, ontvangt hij een TÜV-ID certificaat.

Je kunt eigenlijk wel stellen dat zonnepanelen van slechte kwaliteit in Europa en Nederland niet meer worden verkocht.

Praktijkonderzoek:

Uit praktijkonderzoek in 2014 en 2015 van Stichting Monitoring Zonnestroom en Universiteit Utrecht onder duizenden Nederlandse eigenaren van zonne-energie-installaties blijkt dat zonnepanelen in Nederland goed werken. Uit dit onderzoek blijkt dat de kwaliteit van de zonnepanelen prima is, maar ook dat de installateurs steeds beter begrijpen hoe ze een optimale totaalinstallatie aanbieden.

Welke garantie krijgt u en van wie?

Krijgt u garantie van de leverancier, importeur of de fabrikant? Stel dat u een technisch probleem krijgt met de zonnepanelen of omvormer en de leverancier bestaat niet meer, wat dan? Vraag hiernaar! Garanties op zonnepanelen zijn doorgaans 10 jaar op het product. Veel leveranciers geven hiernaast nog een vermogensgarantie af. Dit houdt in dat na een bepaald aantal jaren nog 90% van het vermogen gegarandeerd is. Of dat na 25 jaar nog 80% van het vermogen gegarandeerd is.

Welke leverancier en installateur kiest u? 

Waar moet u de zonnepanelenleverancier en installateur op beoordelen?

Ikzelf ben van mening dat een goed bedrijf werkt met meerdere soorten en merken zonnepanelen, met een gedegen garantie, kwalitatief goed bekend staat en servicegericht is.

In de offertefase zie je hier vaak al onderscheid. Hoe snel kunt u een afspraak maken, hoe wordt er geluisterd en welke vragen worden er gesteld? Wat is de kwaliteit van het advies en hoe ervaart u dit? Hoe duidelijk is de offerte en welke nazorg en service biedt men?

Door bovenstaande hoop ik u op heldere wijze inzicht te hebben gegeven waar u vooral op moet letten om tot een voor u juiste en degelijke keuze te komen om uw zonne-stroom-installatie te realiseren. Wij bij CGE (Collectieve Groene Energie) helpen en adviseren u hier graag bij.