De energiekosten naar beneden brengen is niet alleen interessant voor woningen, maar zeker ook voor Verenigingen van Eigenaren. Gezamenlijk betalen zij de energie van liften en lampen in de openbare ruimten. Terwijl er vaak een enorm dakoppervlak aanwezig is. Hoog tijd om die ruimte te benutten met een investering die zijn geld opbrengt!

“Je moet het projectmatig aanpakken,” vertelt Jak Boumans en dat is gelijk zijn beste advies aan andere VvE’s die willen verduurzamen. Zijn eigen VvE – VvE Aquarel I, bestaande uit de bewoners van twéé gebouwen – heeft 47 panelen verdeeld over beide daken laten leggen. Jak heeft daar heel actief aan bijgedragen en uit zijn relaas blijkt al snel dat voor een VvE de aanpak het belangrijkste onderdeel voor succes is.

Eerst led

De VvE Aquarel I is hun verduurzaming begonnen met een led-lichtproject. Door alle lampen in de gezamenlijke delen van de gebouwen te vervangen door led, gingen de eigenaren van een verbruik van 22 kWh naar 14 kWh. “Dat maakte indruk,” zegt Jak daarover. En dat smaakte naar meer.

De VvE vormde een werkgroep om de mogelijkheden voor zonnepanelen te bekijken. “We hebben 254 m2 ter beschikking, maar dat volleggen is qua financiën natuurlijk niet te doen,” zegt Jak. De groep doet verkenningen, spreekt uitgebreid met het Energie Expertise Centrum Flevoland en vraagt offertes op.

Dan zonnepanelen

Ook Jan Otter van Next Generation Woning mag een offerte indienen. De werkgroep bouwt een duidelijke business case op. Hoeveel panelen zijn nodig om de elektriciteitsrekening naar nul te brengen? Waar komen de panelen op het dak? Waar komt de meter? Hoe lang is de terugverdientijd? 

De werkgroep zoekt alles uit en legt de uiteindelijke business case ook voor aan het Energie Expertise Centrum. De investering halen ze uit het reserveringsfonds. In 6,5 jaar verdienen de eigenaars dat geld terug. “Daarna is het een geldmachientje,” zegt Jak vrolijk.

Tweederde deel van de stemmen

Het lastigst was het overtuigen van de bewoners. Om het project door te kunnen voeren, is tweederde van de stemmen nodig. Jak wil de business case er in één keer doorheen loodsen, want hij vermoedt dat het anders lastig gaat worden. De business case moet dus glashelder zijn. 

Lastig is ook de lockdown-periode. Alle communicatie gaat schriftelijk, er zijn geen gezamenlijke bijeenkomsten. Jak schrijft een stuk in de nieuwsbrief en beantwoordt alle vragen die binnenkomen. Hij beaamt dat dat wel wat tijd kost. “Zonder lockdown zouden we een deur-aan-deurenquête gedaan hebben om zeker te zijn.” 

De business case komt netjes door de stemming heen en Next Generation Woning is de gekozen partner. “Dozenschuivers rekenen op je onkunde,” zegt Jak daarover, “die willen dan toch het hele dak volleggen.” De betrouwbare indruk van Jan Otter is in het hele proces ook nog even gecheckt bij het Energie Expertise Centrum. sEen stap die Jak iedereen kan aanraden.

Verdienen aan de zon

“We hebben dit weekend zon gehad, dus we hebben meteen al wat verdiend,” lacht Jak. De installatie verliep niet helemaal zonder slag of stoot nadat een transportbedrijf de zonnepanelen op straat liet vallen. “Dan is er wel even paniek in de tent,” zegt Jak, die er zelf rustig onder bleef. Gelukkig is alles opgelost. “We zijn nog bezig om de internetverbinding aan te leggen, zodat iedereen kan zien hoeveel de panelen opbrengen.”

Jak vertelt dat de VvE nu nadenkt over een vervolgproject. Er is immers ruimte genoeg op hun dak. Daarom denken ze aan een participatieproject, waarbij eigenaren zich kunnen inkopen in het project en de opbrengst naar rato wordt verdeeld.

Tips voor VvE’s

Jak Boumans was zo genereus om enkele tips voor andere VvE’s met dezelfde plannen te geven.

  1. Kijk goed om je heen om je te oriënteren en praat met installateurs. Neem ook zeker contact op met het Energie Expertise Centrum, zij zijn een goede steun voor ons geweest.
  2. Pak het projectmatig aan. Maak een werkgroep en bereid een business case voor.
  3. Presenteer de business case aan het bestuur. Als die akkoord zijn, kun je de case voorleggen aan de bewoners.
  4. Denk aan je communicatie! Leg alles duidelijk uit en beantwoord vragen. Vertel over het wat, waar en hoe, wat de terugverdientijd is, waar het geld voor het project vandaan komt, etc., etc. Doe vooral goed je huiswerk, want de sommetjes hakken erin.

Ook geïnteresseerd in zonnepanelen voor jouw VvE? Maak een afspraak met Next Generation Woning voor een kort gesprek om vragen te stellen.