Portret Jan Otter

Afgelopen week organiseerde Gemeente Almere een voorlichtingsbijeenkomst met het thema “Energie Werkt” in de Burgerzaal van het stadhuis van Almere. Tussen de 150 en 200 Almeerse burgers hebben deze bijeenkomst bezocht. Samen met Vereniging Eigen Huis, de Groene Reus en nog een andere lokale leverancier mochten we als CGE ( Collectieve Groene Energie ) aan deze presentatie deelnemen.

Cowboys

Vaak worden bedrijven die zich bezig houden met het leggen van zonnepanelen betiteld als zonnepaneelboeren of cowboys. De laatste wordt ook wel geassocieerd met vrijbuiter. Dit komt mede door de nog relatief jonge markt met nog weinig regelgeving, beleid en opleiding.

Veel bedrijven zijn dan ook nog lekker aan het pionieren en gaan als ongeleide projectielen te werk. Deze bedrijven hebben het uitgangspunt om snel “meters” te maken door het verkopen van zoveel mogelijk panelen.

Het deed me goed dat tijdens de presentatie maar ook door de vragen die burgers stelden er langzaam het besef bij de burgers maar ook bij de leveranciers komt dat het niet om “meters” gaat maar om kwaliteit en rendement van de te leveren zonne-energie-installatie. Dit op basis van het energieverbruik, de ligging, dakhelling, zonoriëntatie, zonuren, schaduwgebied en productkeuze.

10 huizen

In een straat kunnen er bijvoorbeeld 10 huizen staan die allemaal gelijk zijn maar  onder de daken van die huizen wonen allemaal verschillende gezinnen die allemaal hun eigen energieverbruik hebben. Het jaarverbruik in KwH is dan ook de basis om tot een uitgebalanceerde en doordachte zonne-energie-installatie te komen.

En eigenlijk is een schouwing op locatie voorafgaand aan de uiteindelijke installatie een must. Misschien staat er wel een boom voor uw huis of een schoorsteen, dakkapel bij u of de buren die een deel van uw dak in de schaduw zet. Dit beïnvloed de opbrengst en het rendement en de uiteindelijke terug verdientijd van uw zonne-energie-installatie. Of anders alleen maar voor het persoonlijk contact met u als klant!

Laat uw dak renderen!

Het lijkt erop dat veel ondernemingen hier steeds meer bewust van worden. Voor mij is dit een signaal dat de duurzame markt van het installeren van zonnepanelen langzaam volwassen wordt en er nu verder gekeken wordt dan alleen maar de aanschafprijs. Daarom hanteren wij bij CGE (Collectieve Groene Energie) de slogan “ Laat uw dak renderen!”. Dit voor groene energie op maat!