Nee, er staan geen koeien meer in de stal, die zijn in 1974 al vertrokken, toen de ouders van Coby Dekker van den Berg het bedrijf nog runden. Maar een groot dakvlak heeft de stal wél. Tegenwoordig verbouwt boer Coby aardappels, uien, suikerbieten en tarwe. Boer? Geen boerin? Ze wijst lachend op haar man Jack Dekker. “Hij is de boerin. Hij had zijn baan in de ICT en ik run de boerderij. Die heb ik overgenomen van mijn ouders.”

Toch is het Jack die ons vol enthousiasme rondleidt. Hij heeft de verduurzaming van de boerderij – met hulp van Jan Otter van Next Generation Woning – aangepakt als een echt project. En dat mocht ook wel: er liggen maar liefst 40 zonnepanelen en 60 heatpipes op het dak. “We hebben er de ruimte voor.”

Heatpipes en zonnepanelen 

Het resultaat is een groot systeem waardoor het woonhuis geen gas meer nodig heeft en de energierekening zo klein mogelijk wordt. De heatpipes leveren hun warmte aan de boiler met een 500 liter (!) buffervat. De zonnepanelen genereren elektriciteit voor direct gebruik, voor de laadpaal van de auto en voor de Nefit warmtepomp van 9 kW. En omdat de boiler in de schuur naast de woning staat, is er een extra boilertje ingebouwd in de meterkast om snel warm water in huis te hebben.

Geen windmolens

Jop Fackeldey, gedeputeerde van de provincie Flevoland, kwam persoonlijk het systeem bewonderen. Coby en Jack doen verslag aan hem van de windmolens die dicht bij hun boerderij zullen worden gebouwd. “Maar liefst twee rijen en 250 meter hoog,” vertelt Coby. Landschapbepalend dus. Zelf wilden ze liever op een andere manier iets doen aan het milieu. En dus besloten ze in zonne-energie te investeren. Met als groot voordeel dat ze van het gas af zouden kunnen.

Jack nam het voortouw. Met als uitgangspunt dat het wooncomfort niet achteruit mocht gaan, begon hij een zoektocht naar wat mogelijk was en wat het zou kosten. Een oude kennis maakte een analyserapport van de woning. Zo werd duidelijk wat de status van het huis was en dat de energietransitie haalbaar was. De kennis wees hem daarna op Next Generation Woning van Jan Otter als betrouwbare partner. “Het kan allemaal,” zegt Jack, “maar het is niet als een cv-ketel, zo van ‘we hangen hem erin en klaar’. Je hebt iemand nodig die met je meedenkt.”

Even wennen

Toch moest Coby nog wel een drempel over bij het hele project. Ze vonden een geschikte plek voor de panelen op het dak van de stal. Zo was het systeem uit het zicht, terwijl de heatpipes voor meer rendement op minder zonnige dagen zorgen. En kon bovendien het 500 liter boilervat  in de grote schuur in plaats van in de bijkeuken.

Van de grote warmtepomp die buiten bij het terras kwam te staan schrok ze wel een beetje. “Ik heb er wat plantjes voor gezet, de vraag is of zij tegen de temperatuurwisselingen kunnen,” zegt Coby lachend. Ze is er inmiddels aan gewend. Wat ze heel opvallend vond was dat het apparaat nauwelijks geluid produceert; door de vele klachten rondom het geluid van warmtepompen had ze dat niet verwacht.

Ook de typische constante binnentemperatuur, zowel overdag als ’s nachts, van de lagetemperatuurverwarming is nog even nieuw en vreemd. “Na een heel stookseizoen weten we hoe het echt werkt. Het ziet er nu al veelbelovend uit na de eerste koudere maanden in april en mei.”

Nutsbedrijven werken (nog) niet mee 

Jack en Coby loodsen Jop Fackeldey van de zonnepanelen naar het warmtevat, langs de warmtepomp en de boiler in de oude cv-kast. “Het is allemaal maatwerk,” laat Jack weten. Aan Jop vertelt hij dat op dit moment de energiebedrijven nog niet ingericht zijn op de energietransitie. Na verschillende telefoontjes is de maandelijkse termijn voor elektriciteit eindelijk flink naar beneden bijgesteld. Het gasbedrijf was een teleurstelling: de meter volledig afkoppelen kost honderden euro’s. Die laten ze dus nog maar even zitten – wat wel betekent dat ze hun vastrecht nog betalen. Jack hoopt dat het in de nabije toekomst nog wordt opgelost.

Jop neemt het hele systeem in zich op. “Het is goed dat de politiek zich informeert over zulke projecten,” zegt hij. “Vooral de gedachte erachter vind ik mooi. We kunnen nota’s vol schrijven over de energietransitie, maar deze mensen doen het gewoon.”

Heb jij ook veel dakvlak beschikbaar op of bij je woning, vereniging of bedrijf? Er is meer mogelijk dan je denkt. Neem contact op voor een oriënterend gesprek.

Terug naar nieuws