Het Oostvaardersdiep is een van de oudste stukjes van Almere. Het waren de woningen van de bouwers terwijl zij de dijk aangelegden. Op de fundamenten van de oude woningen werden in 1995 nieuwe woningen gebouwd. Vanwege de bijzondere ligging is het buurtje niet aangesloten op het gewone gasnet, maar verbruiken de bewoners propaan uit de gezamenlijke propaantank. Dick Kniep en Ria de Graaff besluiten om hun woning milieuneutraal te maken en tegelijk minder afhankelijk te zijn van de gastank. Ze laten het werk uitvoeren, maar al gauw hebben ze spijt.

Ze verbruiken dan wel geen gas meer, maar de beloofde warmte in huis blijft uit. De warmteberekening blijkt niet te kloppen en er zijn verschillende fouten gemaakt bij installatie. “Achteraf gezien kón het gewoon niet werken,” vertelt Dick. Een goede warmteberekening is het fundament voor een energieneutrale woning.

“We hebben twee koude winters gehad,” vertelt Ria. “De vloerverwarming deed het niet. Je zat hier gewoon met een fleecedekentje om en een petroleumkacheltje.” Er volgt een opsomming van nog meer kacheltjes, gekocht, gehuurd, geleend – alles om de winterkou buiten te houden. Uiteindelijk roepen ze de hulp in van Jan Otter van Next Generation Woning. 

Jan bekijkt de systemen, rekent alles zorgvuldig na en laat zijn berekeningen ook extra checken bij Nefit. Want de warmteberekening móet kloppen, anders zijn Dick en Ria straks nog even ver. “Niet iedereen stapt in zo’n project,” vertelt Jan Otter, “in de systemen die een ander al heeft aangelegd.” Hij heeft met het echtpaar te doen en gaat zorgvuldig te werk.

De 10 hybridepanelen op het dak liggen in serie geschakeld, wat het rendement drukt. Jan legt er 9 zonnepanelen bij en maakt er met optimizers één goedlopend systeem van. Ook vervangt hij de omvormer die zo strak achter het boilervat was geplaatst, dat niemand erbij kon. De extra elektriciteit is voor de nieuwe warmtepomp bedoeld.

“De warmtepomp stond binnen,” vertelt Dick, “en trok de warme lucht uit de kast. Dat werkt niet, dan ben je binnen eigenlijk aan het koelen en verwarmen tegelijkertijd.” De nieuwe warmtepomp staat op het dak. Jan liet een speciaal frame maken vanwege de dakvorm. Dick en Ria zijn dik tevreden, ze horen de warmtepomp vrijwel niet en ook de buren ervaren geen geluid. 

Via de vloerverwarming komt de warmte het huis binnen. Dat werkt nu goed. De oude radiatoren hebben ze laten zitten en voorzien van kleine ventilatoren om de warmte de ruimte in te duwen. Dick laat weten dat die nog niet optimaal werken, maar ze hebben ze ook nog niet echt nodig gehad. Eventueel zouden ze de radiatoren nog kunnen vervangen door laagtemperatuurradiatoren. “Er valt daar dus nog wat winst te behalen,” concludeert Dick.

De oude gasketel is inmiddels verwijderd – die is nu écht niet meer nodig. Dick en Ria gebruiken alleen nog propaangas om op te koken. Dat hebben ze liever dan elektrisch koken. Jan Otter wijst erop dat nieuwe inductieplaten net als gas koken, maar dat je daarvoor ook 400 kWu per jaar extra moet opwekken om energieneutraal te blijven. 

Dick en Ria kunnen weer opgelucht ademhalen. Met Jan konden ze open praten, ook als iets niet meteen goed ging. “Hij neemt altijd op of belt snel terug,” zegt Ria. Jan op zijn beurt is er altijd eerlijk over geweest dat het project ingewikkeld was door de al aangelegde systemen. Juist door die openheid kregen Dick en Ria er vertrouwen in dat Jan het project kon rechtbuigen. “En alle lof voor de installateurs,” voegt Ria er nog aan toe, “gouden jongens zijn het.”

Op de vraag of Dick en Ria nog adviezen hebben voor anderen die hun woning energieneutraal willen maken, antwoordt Ria ronduit: “Ik stuur ze door naar Jan.” Ze voegt eraan toe dat hun hele buurt weet hoe rampzalig hun eerste verbouwing uitpakte, maar ook hoe goed die tweede verbouwing verlopen is.

Ook toe aan een goede warmteberekening? Next Generation Woning verzorgt warmteberekeningen waarmee je de mogelijkheden voor jouw woning kunt inventariseren. En het mooie is dat je de uitvoering stap-voor-stap kunt doen. Zo weet je dat je met een goed fundament begint.