Hoe illegale zonnepanelen uw gemoedsrust roven
“Die andere gast heeft veel goedkopere zonnepanelen.”
Ik hoor het wel vaker. Dan knik ik. Er zijn veel schimmige manieren om goedkoop aan zonnepanelen te komen.
Maar hééft u daar als klant ook wat aan?
Want sommige goedkope panelen zijn ronduit illegaal. En andere goedkope panelen zijn ontdaan van zaken die voor u wel eens heel belangrijk kunnen zijn, zoals een goede garantie.
Ik heb daar moeite mee. Natuurlijk wil ik een scherpe prijs voor mijn klanten. Maar belangrijker nog vind ik een tevreden klant. Niet alleen nu, bij het leggen, maar ook straks. Een goede opbrengst, hulp bij problemen en een goede garantie zorgen ervoor dat u maximaal profiteert van uw installatie. Ook als er onverhoopt eens iets mis gaat.
Hoe zit dat dan met die goedkope panelen?
Het aanbod van zonnepanelen groeit explosief. Dat komt enerzijds doordat de vraag toeneemt. Investeren in een zonne-installatie levert steeds meer op, zeker nu de spaarrente historisch laag staat. Sparen levert u vrijwel niets op. Sterker nog, u betaalt er ook nog eens belasting over.
Aan de andere kant worden er ook zonnepanelen de markt op gedrukt door Chinese producenten. Zij produceren een enorme hoeveelheid panelen en beconcurreren elkaar bijna uitsluitend op prijs. Daardoor zijn lang niet al hun panelen van een goede kwaliteit.
Minimum importprijs
De EU en de Chinese Kamer van Koophandel hebben een afspraak gemaakt over de verkoop van Chinese zonnepanelen. Chinese producenten hebben een officiële goedkeuring nodig om zonnepanelen binnen de EU te mogen verkopen tegen een vastgestelde minimumprijs, de minimum importprijs. Zo weten we zeker dat de panelen voldoen aan de eisen die de EU stelt. Kwaliteit waar u als klant dus op mag rekenen, welk merk panelen u ook koopt.
Er zijn veel Chinese bedrijven die deze afspraak negeren en zelfs omzeilen. Hoe doen ze dit?
De truc met transport
De Chinese bedrijven regelen – heel slim – hun transport via Taiwan of Maleisië. De EU heeft als reactie de importtarieven voor zonnepanelen vanuit deze landen ook al verhoogd. Een aantal bedrijven zijn vrijgesteld van deze regeling en dus niet illegaal.
De papieren truc
De zonnepanelen worden in China geproduceerd, maar lijken door vervalste papieren uit een ander land te komen.
De truc met de plof BV
Een ‘lege vennootschap’ koopt de panelen netjes tegen de minimum importprijs en laat de panelen naar de EU transporteren. De zonnepanelen worden hier vervolgens extreem goedkoop verkocht. De lege vennootschap gaat na een tijdje failliet.
De truc met de rekeningen
Een bedrijf in de EU koopt de zonnepanelen tegen de minimum importprijs. De rekening voor, laten we zeggen, marketingkosten mag het bedrijf aan de Chinese fabrikant sturen. Zo valt de inkoopprijs toch nog lager uit.
De EU controleert actief en wanneer er sprake is van schimmige import legt de EU de fabriek een boete op. Bovendien moet de kopende partij in Europa een naheffing betalen. Die naheffingen en boetes zijn niet mals, een importeur of fabriek kan daaraan failliet gaan.
Wat betekent dit voor u?
Als uw panelen onverhoopt problemen geven, dan is de importeur degene die u garantie moet geven. Als de importeur failliet is – en bij illegale panelen is die kans dus zeker aanwezig – bent u aangewezen op de producent.
U kunt zich vast voorstellen dat het erg lastig is om uw garantie te regelen met een fabriek in China.
Een ander punt is betrouwbaarheid. Als u in zee gaat met een verkoper die het niet zo nauw neemt met importregels, hoe zeker kunt u er dan van zijn dat de installateur wel nauwkeurig met uw huis en uw meterkast zal omgaan? Uw installatie moet ook veilig zijn.
Wat kunt u doen?
Vraag om een Certificaat van Herkomst als u zonnepanelen koopt die buiten China zijn geproduceerd. Als daar Maleisië of Taiwan op vermeld staat, check dan of de fabrikant op de lijst van vrijgestelde bedrijven staat. Worden er zonnepanelen tegen een zeer lage prijs per wattpiek verkocht? Dan heeft u waarschijnlijk te maken met een illegaal paneel.
Libra Energy, onze partner en importeur, heeft een goede relatie met de eigen leveranciers van zonnepanelen. Meerdere keren per jaar bezoeken zij de productiestraten van deze fabrikanten. Zo verzekeren zij ons en u van veilige en hoge kwaliteitsproducten.
Daarnaast laten zij de zonnepanelen op performance en kwaliteit testen door externe bureaus. Hierdoor krijgt u een eerlijk beeld van de prestaties.
Staar u dus niet blind op de prijs, maar ga voor veiligheid, zekerheid en een hoog rendement. U, verdient uw investering dubbel en dwars terug!
Recente reacties