Voor oudere huizen kan het inregelen van een warmtepomp een lastige klus zijn. Wim Moorman had daar al ervaringen over gehoord in de buurt. Maar met een gedegen plan en een hybride systeem wist hij zijn gasverbruik flink terug te brengen.

Propaangas

Net voorbij Gemaal De Blocq van Kuffeler ligt het Oostvaardersdiep met een klein wijkje. Het is de oudste bewoonde plek van Almere, waar de dijkenbouwers woonden terwijl zij bouwden aan de Flevopolder. Geen stadsverwarming hier, zelfs geen gewone gasaansluiting. In plaats daarvan beschikt het wijkje over een tank propaangas, waarmee alle woningen worden verwarmd.

Wim Moorman, directeur van basisschool De Bombardon, woont al twintig jaar in dit oudste stukje Almere. Nu de kinderen groot zijn, verdiende het huis een flinke update. Ook de warmtevoorziening kon wel wat moderner, en dat zou mooi besparen op het dure propaanverbruik.

Geen sinecure

Bij buren in de omgeving had Wim Moorman al gezien dat het inregelen van een warmtepomp niet altijd even goed ging. “De huizen zijn al wat ouder en de isolatie is voor een warmtepomp maar net goed genoeg,” vertelt hij. En dat betekent nogal eens onvoorziene problemen bij de installatie. Jan Otter van Next Generation Woning stelde voor om een hybride systeem aan te sluiten: een warmtepomp voor de dagelijkse warmtevoorziening in combinatie met een CV voor de echte koude dagen.

Monter begon Jan Otter aan de opdracht. De binnenunit van de warmtepomp kwam in een kast op de etage, de buitenunit op een stuk plat dak. Alle radiatoren in de woonkamer werden vervangen door radiatoren geschikt voor lage temperaturen. Veel aandacht werd besteed aan het inregelen van de totale lage temperatuur verwarming.

Sinterklaas

Toch zat het even tegen. Rond Sinterklaas werd toch wel duidelijk dat de ventilatoren die de warmte goed moesten verspreiden niet voldoende werkten. “Er bleken andere aansluitingen op te moeten, maar niemand had ze op voorraad,” vertelt Jan Otter. “Toen heb ik gauw een elektrische radiator gehaald, want met Sinterklaas in de kou kan natuurlijk niet.”

Zodra de aansluitingen er zijn, lost Jan het probleem op. Wim en zijn gezin genieten nu volop van de verbouwde woning. Het gasverbruik is flink gedaald.  “We hebben al 900 kg CO2 bespaard. Dat is leuk, want we moeten het toch met z’n allen doen.”

Baas over de meterkast

Hoe kijkt Wim terug op de samenwerking met Jan Otter? “Het is me erg meegevallen,” vertelt hij. “De samenwerking tussen alle partijen verliep goed. Iedereen wist: Jan is baas over de meterkast. En wat even niet liep zoals verwacht, werd goed opgelost. De communicatie was heel goed en Jan was altijd reëel.”

Als we Wim naar het hete hangijzer van de warmtepomp vragen – het geluid – haalt hij zijn schouders op. “Soms zoemt-ie, maar hij maakt geen lawaai. De vraag is ook of je het echt waarneemt en of je je eraan stoort. Ik niet.”

Tips voor vergroenen woning

Op de vraag of Wim Moorman nog tips heeft voor andere mensen die hun woning willen vergroenen, antwoordt hij: “Ga goed uit van je eigen situatie. Kijk naar de mogelijkheden en onmogelijkheden van je eigen huis. En let op de ontwikkelingen in groene energie, want die gaan heel snel. En let op je budget.”

Jan Otter voegt er nog aan toe dat niet alles in een keer hoeft, het is ook mogelijk een meerjarenplan voor een woning op te stellen. Zo kun je maatregelen die je als eerste neemt, vast voorbereiden op je latere plannen. Bijvoorbeeld voor aansluitingen die je later nodig hebt. En zo spreid je de investering.

Ook geïnteresseerd in het reduceren van je gasverbruik? Of helemaal van het gas af? Zelf even luisteren naar het geluid van een warmtepomp? Neem contact op met Next Generation Woning om te bekijken hoe we jouw woning kunnen verduurzamen.

Terug naar nieuws