In 2030 gaat de gaskraan dicht en moeten bestaande woningen van het gas af zijn. De techniek daarvoor bestaat al, maar wordt nog maar mondjesmaat toegepast. Ym de Roos liet als eerste haar woning door CGE verbouwen tot een Next Generation Woning. “Dit is pionieren,” zegt ze, “en daar ben ik wel van.”

Het bleek een heel project. Er werden zonnepanelen aangelegd op beide zijden van het dak. Ernaast kwamen heatpipes die voor warm boilerwater zorgen. Een warmtepomp zorgt voor de verwarming van het huis. De keuken werd aangepast met een inductiekookplaat en de meterkast onderging een flinke uitbreiding.

Jan Otter van CGE geeft aan dat de drie vereisten voor een goede verduurzaming al in het huis zaten. Er was goed geïsoleerd, er lag al vloerverwarming en er was een warmteterugwinsysteem. “Die drie zaken zijn eigenlijk het begin van een duurzame woning.”

Verduurzaamde woningen worden ook wel eens nul-op-de-meter genoemd. “Maar nul-op-de-meter bestaat niet echt,” lacht Jan Otter. “De installaties wekken ongeveer evenveel stroom op als je gebruikt, maar wannéér je de stroom gebruikt is niet altijd gelijk met het moment dat jouw stroom wordt opgewekt. Een aansluiting op het stroomnet blijft nodig.”

WOG zonder gas

Jan Otter spreekt daarom liever van een Next Generation Woning – een woning die helpt om een schone aarde aan de volgende generatie door te geven. Van het gas af hoort daarbij.

Yms redenen voor de verbouwing zijn divers. Zo heeft ze zelf familie en vrienden in Groningen. Bovendien moesten haar keuken en verwarming toch al worden aangepakt. Door de verbouwing stijgt haar woning in waarde, vooral omdat ze alle installaties alvast heeft laten aanpassen voor een gezin van vier personen. Met een terugverdientijd van zeven jaar bespaart ze bovendien goed op haar lopende kosten.

Ook pionier worden?

Wie geïnteresseerd is in het verduurzamen van zijn eigen woning kan met Jan Otter in gesprek. Ym de Roos wist haar verbouwing te realiseren via een duurzaamheidslening. De voorwaarden voor zo’n lening zijn anders dan bij een gewone hypotheek.

In overleg is het ook mogelijk om de installaties bij Ym de Roos te bekijken. Neem hiervoor contact op met CGE/Next Generation Woning info@nextgenerationwoning.nl.

Ook toe aan een persoonlijk gesprek over het verduurzamen van uw woning? Vraag een gratis gesprek aan via contact.